Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Een echte Lotte in de grauwe ‘kasteeltunnel’

De oerlelijke ‘kasteeltunnel’ bij Huys ter Horst is veel Horstenaren al sinds jaar en dag een doorn in het oog. Een fleurig tegelmozaïek van Lotte Ambrosius, leerling van het Dendron College, brengt daar nu verandering in.

Grauw, grijs en vol met graffiti. Bepaald geen visitekaartje voor de historische kasteelruïne van Horst of de natuur van de Kasteelse Bossen. Toch is het viaduct aan de Kasteellaan min of meer de toegangspoort voor beide. Tot ergernis van menig Horstenaar, want het tunneltje is nooit een plek geweest waar inwoners trots op kunnen zijn.

Jolanda Nabben, die samen met collega Jenny Dirckx verantwoordelijk is voor de kunstklas van het Dendron College, heeft zich ook altijd gestoord aan het lelijke tunneltje. Wandelend door de Kasteelse Bossen kreeg ze het idee om leerlingen van ‘haar’ kunstklas iets moois van dit viaduct te laten maken.

Enthousiast
„De gemeente Horst aan de Maas was meteen enthousiast en wilde direct beginnen. Maar in de praktijk heeft het nog drie jaar geduurd voordat we tegels konden gaan plakken”, zegt Nabben. „We hebben eerst alle leerlingen van de kunstklas ontwerpen laten maken voor een tegelmozaïek. Inspiratie daarvoor moesten ze uit de natuur van de Kasteelse Bossen halen en uit alle mensen die erheen gaan om lekker even in de buitenlucht te bewegen. Er is voor deze tegels gekozen, omdat die het meest hufterproof zijn. Mocht iemand er onverhoopt toch weer graffiti op spuiten, dan is een hogedrukspuit genoeg om het er weer af te halen. Tijdens het ontwerpen hebben onze leerlingen hulp gekregen van kunstenaar en oud-leerling van het Dendron Teun Verbeek. Uiteindelijk is het ontwerp van Lotte Ambrosius als beste uit de bus gekomen. Dat wordt nu door professionele tegelzetters van Tegelhandel Loomans op de muren gezet.”

Aparte klus
De tegelzetters van Tegelhandel Loomans zijn al ruim twee weken bezig in de tunnel, die met oranje zeil voor de buitenwereld is afgesloten. Volgens de tegelzetters is het maken van dit mozaïek een aparte, nauwkeurige klus. Eén verkeerd tegeltje en de tekening klopt niet. De tegelzetters verwachten dat ze er nog zeker twee weken werk aan hebben. Jolanda Nabben zegt dat er ook een tegeltje komt met de naam van de ontwerpster. Daarmee heeft Horst straks als eerste een echte Lotte Ambrosius te pakken.

Bron: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20210423_94750234

 

Gerelateerde berichten

Heeft u vragen? Neem contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u een adviesgesprek inplannen? Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail.

0493 494 505
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×